איך למנוע סוכרת הריון

הסטטיסטיקה בארץ אומרת שסביב 7 % מהנשים ההרות מאובחנות עם סוכרת הריון ( לא כולל נשים שמקבלות אבחנה של "סוכרת גבולית") . המספר הזה  רק עולה עם השנים ויש מקומות שבהם הוא מגיע ל-15%, שוב, מבלי להחשיב את מאובחנות ה"סכרת הגבולית". 



מאת: ולנטינה לוריא,  דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת נשים הרות.  f תזונה להריון מאוזן

 

איך למנוע סוכרת הריון
זאת הסיבה שסוכרת הריון  נחשבת לסיבוך הריון נפוץ מאד. זהו מצב שמסכן גם את בריאות האם וגם את העובר .
ברוב  המקרים  סוכרת הריון ניתנת לאיזון באמצעות תזונה, אבל לפעמים זה לא מספיק ויהיה צורך לערב טיפול תרופתי.  איזון  סוכרת הריון דורש הקפדה על כללי תפריט , פעילות גופנית וניטור סוכר.

 

האם ניתן למנוע סוכרת הריון ? 

כדי לענות על השאלה הזאת חשוב להבין מהם גורמי הסיכון לסוכרת הריון . 
ניתן לחלק את גרמי הסיכון לשני סוגים – כאלה שיש לנו עליהם שליטה וכאלה שאין.

 

גורמי סיכון לסוכרת הריון שלא ניתן להשפיע עליהם : 

 

גורמי סיכון לסוכרת הריון שניתן להשפיע עליהם : 

 

מהם הדברים שיכולים לעזור למנוע סוכרת הריון ?

בגלל שאין לנו יכולת לשנות את היסטוריה ואת התורשה שלנו , בואו נתרכז בגורמים שבידיים שלנו.
הדרך היעילה ביותר למנוע סוכרת הריון זה  ליישם אורח חיים בריא עוד לפני ההריון : פעילות גופנית, תזונה בריאה  ומשקל תקין הם הבסיס  שיעזור  להפחית את הסיכון ,ולעתים אף למנוע  סוכרת הריון.
 

מה אפשר לעשות אם את כבר בהריון ?

 

פעילות גופנית

עלייה מוגברת במשקל בזמן ההריון מעלה סיכון לחלות בסוכרת הריון. מחקרים רבים מעידים על כך שפעילות גופנית בזמן ההריון עוזרת למנוע עלייה מוגזמת במשקל וכך מורידה  את הסיכון לסוכרת הריון .  ההמלצה היא מינימום 30 דקות של פעילות גופנית מתונה ברוב ימי השבוע או 150 דקות סה"כ בשבוע. נוסף על כך מחקרים מראים ששילוב של תזונה בריאה עם פעילות גופנית במהלך ההריון מפחית את הסיכון ללידה מוקדמת אצל נשים בעלות עודף משקל.

 

תזונה למניעת סוכרת הריון: 

דיאטה ים תיכונית

מחקרים מראים שתזונה מערבית העשירה בשומנים , בשר אדום,  סוכרים ופחמימות "מעובדות" ( כמו קמח לבן ) מעלים סיכון לסוכרת הריון. מצד שני – הרגלי תזונה העשירה בירקות , שמן זית , קטניות ושאר הפחמימות המלאות  כמו דיאטה ים תיכונית מפחיתים את הסיכון לחלות בסוכרת הריון.

דיאטת "אינדקס גליקמי נמוך"

תזונה המאופיינת בפחמימות "איטיות". פחמימות אשר מעלות את רמות הסוכר בדם בהדרגה ולא מיידית. נמצא כי צריכת פחמימות אלו קשורה לסיכון נמוך יותר להתפתחות  סוכרת הריון. דוגמאות לפחמימות "איטיות" הן קטניות, לחם מקמח מלא , בטטה , מוצרי חלב (בהשוואה ללחם לבן, אורז לבן, קורנפלקס ופחמימות מעובדות אחרות).

ניתן לראות הרבה במשותף בין שתי הדיאטות האלו ושתיהם עשויות להפחית את הסיכון לסוכרת הריון.

מסגרת ומעקב

מחקרים רבים מראים ששינוי התנהגותי ומעקב תזונתי אצל איש/ת מקצוע יכולים לעזור למנוע סוכרת. המטרה היא עוד מתחילת ההריון להתחיל לסגל הרגלי אכילה נכונים . יש כמובן  נשים שיכולות לעשות זאת לבד, אבל לרוב קל יותר כשיש יד תומכת ואוזן קשבת של דיאטנית. 

הצבת יעדים

ניטור עצמי ופגישות  תדירות  עם איש/ת  מקצוע נמצאו כאסטרטגיות יעילות  למניעת עלייה עודפת במשקל בהריון.

 

תוספי תזונה :

 

לסיכום 

תזונה עשירה בירקות, קטניות  ודגנים מלאים, שומנים בריאים ( שמן זית, אגוזים, אבוקדו, דגי ים) , הפחתת סוכרים ומזונות מעובדים, פעילות גופנית, שמירה על עלייה מתונה במשקל ורמות ויטמין  D תקינות עשויים להפחית את הסיכון לסוכרת הריון.
לגבי תוספי תזונה אחרים (מיו אינוזליטול, פרוביוטיקה) מוקדם עדיין להסיק מסקנות. במידה ואתן מחליטות להשתמש בתוספים לצורך המניעה , חשוב מאוד להתייעץ עם דיאטנית כדי להתאים את המינון  הנכון באופן אישי.