איך למנוע סוכרת הריון
הסטטיסטיקה בארץ אומרת שסביב 7 % מהנשים ההרות מאובחנות עם סוכרת הריון ( לא כולל נשים שמקבלות אבחנה של "סוכרת גבולית") . המספר הזה רק עולה עם השנים ויש מקומות שבהם הוא מגיע ל-15%, שוב, מבלי להחשיב את מאובחנות ה"סכרת הגבולית".
מאת: ולנטינה לוריא, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת נשים הרות. f תזונה להריון מאוזן
האם ניתן למנוע סוכרת הריון ?
גורמי סיכון לסוכרת הריון שלא ניתן להשפיע עליהם :
- גיל האישה- ככל שיותר מסוגר הסיכון גבוה יותר
- היסטוריה משפחתית של סוכרת או סוכרת הריון
- היסטוריה של ילודים במשקל גבוה (מעל 4 ק"ג)
- היסטוריה של סוכרת בהריון הקודם
- הריון מרובה עוברים
- שחלות פוליציסטיות ( אי אפשר "להעלים" את הבעיה, אבל ניתן לשפר את התפקוד שלהן)
גורמי סיכון לסוכרת הריון שניתן להשפיע עליהם :
- משקל עודף והשמנה לפני ההריון ובעת הכניסה להריון
- היעדר פעילות גופנית
- תזונה לקויה ובייחוד דיאטות דלות סיבים ועשירות בסוכרים ופחמימות "מעובדות".
- עלייה גדולה מדי במשקל לנשים שהיו בעודף משקל לפני ההריון
מהם הדברים שיכולים לעזור למנוע סוכרת הריון ?
מה אפשר לעשות אם את כבר בהריון ?
פעילות גופנית
עלייה מוגברת במשקל בזמן ההריון מעלה סיכון לחלות בסוכרת הריון. מחקרים רבים מעידים על כך שפעילות גופנית בזמן ההריון עוזרת למנוע עלייה מוגזמת במשקל וכך מורידה את הסיכון לסוכרת הריון . ההמלצה היא מינימום 30 דקות של פעילות גופנית מתונה ברוב ימי השבוע או 150 דקות סה"כ בשבוע. נוסף על כך מחקרים מראים ששילוב של תזונה בריאה עם פעילות גופנית במהלך ההריון מפחית את הסיכון ללידה מוקדמת אצל נשים בעלות עודף משקל.
תזונה למניעת סוכרת הריון:
דיאטה ים תיכונית
מחקרים מראים שתזונה מערבית העשירה בשומנים , בשר אדום, סוכרים ופחמימות "מעובדות" ( כמו קמח לבן ) מעלים סיכון לסוכרת הריון. מצד שני – הרגלי תזונה העשירה בירקות , שמן זית , קטניות ושאר הפחמימות המלאות כמו דיאטה ים תיכונית מפחיתים את הסיכון לחלות בסוכרת הריון.
דיאטת "אינדקס גליקמי נמוך"
תזונה המאופיינת בפחמימות "איטיות". פחמימות אשר מעלות את רמות הסוכר בדם בהדרגה ולא מיידית. נמצא כי צריכת פחמימות אלו קשורה לסיכון נמוך יותר להתפתחות סוכרת הריון. דוגמאות לפחמימות "איטיות" הן קטניות, לחם מקמח מלא , בטטה , מוצרי חלב (בהשוואה ללחם לבן, אורז לבן, קורנפלקס ופחמימות מעובדות אחרות).
ניתן לראות הרבה במשותף בין שתי הדיאטות האלו ושתיהם עשויות להפחית את הסיכון לסוכרת הריון.
מסגרת ומעקב
מחקרים רבים מראים ששינוי התנהגותי ומעקב תזונתי אצל איש/ת מקצוע יכולים לעזור למנוע סוכרת. המטרה היא עוד מתחילת ההריון להתחיל לסגל הרגלי אכילה נכונים . יש כמובן נשים שיכולות לעשות זאת לבד, אבל לרוב קל יותר כשיש יד תומכת ואוזן קשבת של דיאטנית.
הצבת יעדים
ניטור עצמי ופגישות תדירות עם איש/ת מקצוע נמצאו כאסטרטגיות יעילות למניעת עלייה עודפת במשקל בהריון.
תוספי תזונה :
- ויטמין D- קיים קשר בין רמות נמוכות של ויטמין D לבין עלייה בסיכון לסוכרת הריון. לאחרונה גם בוצע מחקר שהראה שנטילת תוסף ויטמין יכולה להפחית את הסיכון לסוכרת הריון. אך חסרים מחקרים נוספים שיאוששו זאת. עם זאת בגלל שבחלק גדול של האוכלוסייה בישראל קיים מחסור בויטמין D, כדאי לבדוק מה רמתו בדם ולקחת תוסף בעת הצורך.
- מיו אינוזיטול – תוסף תזונה שהוא סוג של של פחמימה. מיו- אינוזיטול נבדק במספר מחקרים קטנים בנשים איטלקיות ונמצא שגרם להורדה בסיכון להתפתחות של סוכרת הריון. פרוביוטיקה- מחקר בודד הראה שהתוספים שמכילים חיידקים פרוביוטיים כשניתנים מתחילת ההריון יכולים להפחית את הסיכון להתפתחות של סוכרת הריון. מחקר זה בהחלט הראה תוצאות מבטיחות, אך לא דיי במחקר אחת כדי להגיע למסקנות נחרצות.
- אומגה 3/ שמן דגים -לפי תוצאות המחקרים אין הוכחה ששמן דגים מפחית את הסיכון לסוכרת הריון. עם זאת כן ישנן עדויות שהדבר משפר את התנגודת לאינסולין (אחד הגורמים לסוכרת הריון) . כיום ההמלצה לכלל נשים ההרות לצרוך שתי מנות דג העשירות באומגה 3 בשבוע (כמו סלמון, פורל, בורי, דניס ועוד) ואם הן לא מגיעות לזה אז לקחת תוסף תזונה שמכיל אומגה 3 מסוג DHA.